Koningsvogelschieten 2022

19 september 2022 gaat bij de schutterij in de boeken als zijnde een alternatief Koningsvogelschieten. Het weer speelde totaal niet mee, de ene bui na de andere. De drumband zou in de ochtend door de straten van Amstenrade trekken maar helaas gooide de regen roet in het eten.. Om 12 uur verzamelen bij het Sjõttelokaal Jan van Cep voor de lunch waarna op de planning het ophalen van de Schutters- en burgerkoning gepland stond. Maar ook dat was niet te doen de buien hielden maar aan en dus kwamen zij ook naar het Sjõttelokaal.

Alle apps voor weerberichten werden in de gaten gehouden om te kijken of er tussen de buien door een mogelijkheid was om traditiegetrouw het koningszilver af te leggen bij het kasteel, maar ook hier werd besloten om dit in het Sjottelokaal de doen. 

Tussen 14:45 en 15:30 was eindelijk een korte periode waarin de schutterij naar de Schietweide aan de Limietweg kon gaan. Gelukkig klopte de buienradar deze keer wel en bleef het redelijk droog.

Het Schieten kon starten en tussen het schieten door schuilden de schutters. Dit jaar was er een behoorlijk grote groep schutters die wilden strijden voor de titel van Schutterskoning. In totaal streden 10 leden om de titel. Na 85 schoten kwam bij de schutters het verlossende schot en was de koning bekend.

Voor de 2e keer op rij schoot Henri Theunissen de vogel bij de schutters af.
Bij de jeugd werd de vogel afgeschoten door Jeugdlid Dimara Fintelman

De burgerkoningsvogel werd afgeschoten door Tino Leistra 

Het koningszilver kregen de kersverse Koningen en Koningin omgehangen in het Sjõttelokaal Jan van Cep. Gezien de hevige buien was het geen optie om dit in het Kasteel te doen. Natuurlijk zal er op een later moment nog een officiēel moment volgen als het weer dit toelaat.