Gertrudisgilde

Het St Gertrudisgilde

Al sinds 1650 is Schutterij St. Gertrudis niet meer weg te denken uit Amstenrade. Ook binnen de schutterswereld is onze schutterij een begrip en graag geziene gast.
De schutterij, die ooit ontstond om ons dorp te beschermen in geval van nood, kent nu vooral een sociale en maatschappelijke rol. Tijdens activiteiten binnen ons dorp verfraait de schutterij op muzikale ceremoniële manier het evenement. Buiten ons dorp vertegenwoordigd de Schutterij Amstenrade op hoog cultureel niveau door succesvol deel te nemen aan schuttersfeesten in de hele provincie en daarbuiten. Dit doen wij met gepaste trots.

Dezelfde trots ervaren wij ook bij onze supporters en achterban. Om deze extra band te versterken is het St Gertrudisgilde in het leven geroepen.

Als lid van dit gilde wordt u voor iedere activiteit waar de schutterij deel aan neemt uitgenodigd. Dit zijn de bondschuttersfeesten, Oud Limburgs Schuttersfeest en Zuid Limburgs Federatiefeest. Maar ook andere activiteiten, denk aan konings- en prijsvogelschieten St Gertrudisviering en dergelijken.

Van de gelden die worden gecreëerd door het gilde worden diverse facetten van de schutterij ondersteund. Hierbij moet u denken aan de kosten van reparaties en onderhoud van de instrumenten van de drumband, onderhoud van de grote buks en onderhoud van ons prachtige uniform. Dit zijn nog maar enkele facetten waar de gelden van het St. Gertrudisgilde voor gebruikt worden.

Het lidmaatschap wordt letterlijk en figuurlijk verzilverd door een uniek draagteken dat speciaal voor het gilde ontworpen is. Alleen de leden van het gilde zullen deze genummerde speld dragen en op die manier hun trots voor Schutterij St. Gertrudis en Amstenrade uiten.

De vorm van het schildje is gelijk aan het oudste koningsschild dat de schutterij in bezit heeft. Dat schild dateert uit 1652 en vertegenwoordigd zodoende de rijke geschiedenis van de Schutterij.

KOSTEN:

De kosten om lid te worden van het eregilde bedragen €50,- per jaar.

Om lid te worden van het St Gertrudisgilde kunt u zich aanmelden via deze link: Aanmeldingsformulier St. Gertrudisgilde