Schutterij, iets voor hen, iets voor jou.

In Limburg hoeft het geen betoog meer. Iedereen weet dat een schutterij al honderden jaren bij elk dorp hoort. In Amstenrade zeker al vanaf 1650. Hoensbroek en Nuth hadden en Vaesrade, Schinnen, Doenrade, Oirsbeek, Brunssum, Merkelbeek en alle omringende dorpen hebben al honderden jaren een schutterij.  Veelal ouder dan het Nederlandse koningshuis, ouder dan de Limburgse graafschappen en zeker ouder dan alle andere verenigingen die wij in Limburg kennen. Schutterijen zijn ooit ontstaan als Sociale Dienst van een gemeenschap. De leden hielpen elkaar, zij zorgden voor begrafenissen en zij hielpen de nabestaanden. In hongersnoden en bij ziektes hielpen zij elkaar maar ook als de gemeenschap bedreigd werd door roversbendes of andere gevaren van buiten. Tijdens en na de 80jarige oorlog, ongeveer rond 1600, omarmden de RK-kerken de schutterijen. Maar hun doelstellingen bleven nagenoeg hetzelfde.

Tegenwoordig hebben we daar de sociale dienst voor, de voedselbank, de begrafenisondernemer, de kerk of de politie. Maar sporen van deze oorsprong zie je nog steeds bij de huidige verenigingen.

Door al die jaren zijn de schutterijen verankerd in de Limburgse gemeenschappen. En ook al zijn ze stok oud toch passen zij zich aan,  aan veranderende omstandigheden en zijn zij een levend en actueel voorbeeld van een sociale Limburgse cultuur.

Het zijn verenigingen waar voor iedereen wel iets leuks te doen is. Voor ouderen en voor kinderen. Een schuttersfeest is een van de plaatsen waar je het merendeel van deze verschillende activiteiten kunt zien.

Praat eens met een schutter en je krijgt een verhaal waarin gemeenschapszin, passie en trots de boventoon voert.

En als je daardoor geraakt bent,  ga dan eens langs op de wekelijkse verenigingsavonden en laat je betoveren door deze Limburgse cultuur. Lid worden kan altijd. Wij nodigen u graag uit:  Secretarisgertrudis@gmail.com , op woensdagochtend of vrijdagavond in het schuttershuis aan de Limietweg in Amstenrade.