Ons uniform

uniform paulHet uniform van schutterij St. Gertrudis Amstenrade is afgeleid van het ceremonieel tenue van het “Garderegiment Fuseliers Prinses Irene”. Dit regiment is de voortzetting van de Prinses Irene Brigade, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland is opgericht.

De brigade maakte in 1944-1945 deel uit van de geallieerde invasiemacht en nam actief deel aan de bevrijding van Zuid-Nederland. De brigade was samengesteld uit eenheden en militairen van verschillende krijgsmachtdelen, wapens en dienstvakken; naast de infanterie waren om de cavalerie, de artillerie en de genie vertegenwoordigd.

Bovendien waren er ook nog mariniers ingedeeld.
In 1946 werd uit de inmiddels ontbonden brigade het Regiment Prinses Irene gevormd; later werden er achtereenvolgens de predikaten ‘garde’ en ‘fuseliers’ toegekend.

Net als de andere garde regimenten kregen de Garde Fuseliers het ceremonieel tenue bij gelegenheid van de inhuldiging van koningin Juliana in 1948.Ter herinnering aan de ‘Engelse afkomst’ is dit CT duidelijk geïnspireerd op de ‘full dress’ van de Britse infanterie.

Dat geldt met name voor de scharlaken rode jas en de helm. De herinnering aan de hierboven genoemde “gemengde” samenstelling wordt levend gehouden door de geelmetalen wapenknopen op de mouwomslagen (infanterie, artillerie en genie), de witmetalen kolbakrozetten op de helm (cavalerie) en geelmetalen piek (mariniers) op de helm.

Verder is op de helm een vijfpuntige ster aangebracht, die herinnert aan de witte invasiester die in de jaren 1944-1945 op alle geallieerde voertuigen was aangebracht.

Ten slotte is aan het CT het oranje en Nassau blauwe invasiekoord toegevoegd.

Het CT wordt gedragen door de erecompagnie Garde Fuseliers en in het verleden door het voormalige Tamboerkorps Garde Fuseliers (1948-1991).

Toen de leden van schutterij St. Gertrudis gekozen hebben om dit uniform te gaan dragen, werden er enkele beperkingen aan de uitmonstering gesteld; het uniform mocht niet exact overeenkomen met een militair uniform, dat nog gedragen werd.

Ik weet niet of deze beperking nu nog geldt.

De drumband van Irene brigade had ook enige afwijkingen aan het uniform; zo was de jas uitgevoerd met witte strepen met het blauwe kroontje.

Het drumbanduniform van de schutterij is bewust hetzelfde uitgevoerd als dat van de schutters en de officieren.

We hebben samen met de kleermaker (ook de maker van de originele militaire uniformen) een aantal zaken bewust anders gemaakt.

De invasie ster is veranderd in een ster met 8 punten.

Het Fuseliers embleem (speldje) op de koppel, de epauletten en de ster op de helm zijn vervangen door twee gekruiste geweertjes; op de epauletten zijn ze uit kostenoverweging inmiddels verdwenen.

De knopen op de mouwomslagen zijn alle drie hetzelfde. De witmetalen kolbakrozetten op de helm zijn vervangen door geelmetalen leeuwenkoppen. Het oranjeblauwe invasiekoord wordt door ons niet gedragen. De officieren hebben dezelfde pantalon als de manschappen (economische reden).

De fouragères zijn origineel uitgevoerd met spiegels en wij dragen fouragères met een zgn. peertje.

Ons uniform bestaat uit de volgende onderdelen:

De helm

Het hoofddeksel van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene is een helm naar model van de Britse infanterie. De helm is overtrokken met donkerblauwe stof. Boven op de helm is een vierpuntige rozet aangebracht; de rozet is van goudkleurig metaal en de punten zijn bladvormig. Op het rozet staat een zeskantige piek van 60 mm hoogte. Aan de voorzijde van de helm is de 5-puntige (8-puntige) ster met het Fuseliers embleem (gekruiste geweertjes) aangebracht. aan de zijkanten van de helm zijn leeuwenkophaken aangebracht. Hieraan hangt een kinketting van goudkleurige metalen ringen op zwart soepel leer.

De jas
De jas is gemaakt van scharlaken rode stof en wordt met 7 geelmetalen wapenknopen gesloten; de zesde knoop is plat ivm het dragen van een koppel of sjerp. (bij ons zijn alle knopen gelijk)

De staande kraag is gemaakt van donkerblauwe stof. Op de kraag zijn aan beide zijden van de sluiting twee horizontale gele gardelissen met een knoop aangebracht. De mouwen hebben donkerblauwe omslagen, die bij de manschappen en onderofficieren zijn afgezet met geel melton en bij de adjudanten en officieren met goudgalon. Aan de voorzijde zijn op de manchet accoladevormige, rode mouwpatten aangebracht met drie vooroorlogse wapenknopen van de infanterie, artillerie en genie. Op de schouders zitten losknoopbare epauletten van dezelfde kleur en stof als de jas. Op de epauletten bevindt zich het fuseliers embleem (bij ons niets meer).

De jas is gevoerd met zwarte stof; aan beide zijden bevinden zich taillehaken voor de koppel of het sjerp. Adjudanten en officieren dragen op de schouder gevlochten epauletten van goudkoord.

Bij militairen t/m de rang van sergeant-majoor bevinden de rangonderscheidingstekens op de beide bovenmouwen in de vorm van chevrons op een witte ondergrond.

Adjudanten en officieren dragen fouragères als rangonderscheidingstekens.

De koppel / oranje bandsjerp
Militairen t/m de rang van adjudant-onderofficier dragen een witleren koppel met geelmetalen koppelplaat; de plaat is voorzien van het regimentsembleem. (gekruiste geweertjes)

Officieren dragen de oranje bandsjerp.

Alleen voor het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene is de oranje bandsjerp langs de rand met een gouddraad doorweven.

PantalonDe pantalon is van donkerblauwe stof; militairen t/m de rang van sergeant-majoor dragen in de pantalon een 3 mm ponceaurode bies.

Officieren en adjudanten-onderofficier dragen in de pantalon 2 cm brede biezen van goudgalon.
Om economische reden wijkt het uniform van St. Gertrudis op dit punt af.

Schoeisel

Het officiele schoeisel is zwart, halfhoog en geveterd en de officieren dragen zwarte bottines.

Ook schutterij St. Gertrudis draagt zwarte schoenen en zwarte sokken.

Handschoenen
Voor alle categorieën zijn witte katoenen handschoenen voorgeschreven.
Onze tamboers dragen witte handschoenen met een antislib laag aan de binnenzijde.

Bandelier
De tamboer-majoor van de vroegere drumband van de Fuseliers droeg een bandelier over de linkerschouder; ook de vaandrig was uitgerust met een bandelier.

Onze tamboer-majoor draagt ook een bandelier.
Het is uitgevoerd met het wapen van Amstenrade en met de uitrustingstekens zoals wij ze dragen.
Het is helemaal met de hand gemaakt met goudgalon, messing trommelstokjes en geborduurd met gouddraad.

Vermeldenswaard is dat de bandelier gemaakt is door onze tamboer-majoor zelf.
Ook de epauletten zijn door Paul zelf gemaakt.

Print Friendly, PDF & Email