Vogelschieten, April 2012

imagevogelschieten2012Ik keek door het raam tegen een lelijke grijze lucht. Geen mens liep op straat. De kale bomen waren de enige beweging. Zelfs mijn buurvrouw met haar oude labrador had ik vandaag nog niet buiten gezien.

Alles voelde K. Mijn vrouw vroeg voorzichtig of ik de radio alweer op de mopperzender had staan. Voor de lieve vrede reageerde ik maar niet.  Gisteravond in het schutterslokaal vroeg mijn zoon of het nog wel goed met me ging? Ik gaf geen antwoord en lachtte als die boer met kiespijn.

Ik had nergens noch zin in. Alles voelde als een verplichting. Zelfs niet in de klussen van de schutterij waar ik de afgelopen 40 jaar zo enthusiast mee bezig was. En komende zondag was alweer het koningsvogelschieten. Stiekum fantaseerde ik over een smoes waarmee ik me kon afmelden. Bèh.

Die zondag sleepte ik me het bed uit. Ik stommerik had nog beloofd om ’s ochtends mee te helpen met het gereed maken van de schutterwei. De telefoon ging. ……waar was je?………Vroeg een stem die ik vaag herkende als die van de buksemeester,…….. Maar we hebben al alles klaar, blijf maar in je nest en tot van middag………. .

Voor het eerst in mijn leven had ik me verslapen met een schuttersfeest. Ik zuchtte diep.

Om twee uur slenterde ik naar het schutterslokaal. Ik was goed gekleed, dat wel. Maar mijn sabel en mijn oranje koppel had ik nog in mijn hand. Ik bleef buiten tegen de deurpost staan wachten tot we zouden vertrekken. Ik hoorde het fluitje en iedereen kwam vrolijk het café uit. Lachend alsof er niets aan de hand was. Iedereen was er. Ik sjokte naar mijn plaats achter de vlag. Geef acht…….  de drumband speelde….. . Als één man zette de groep zich in beweging. De oude koning trots in het midden. Prachtige muziek begeleidde de groep door de straten van het dorp. De manschappen achter mij klonken als een man. De mensen applaudiseerden.

Kippenvel steeg tot onder mijn helm.

Ik snap niet waarom ik de hele winter heb lopen ‘sikkeneuren’. Wat kan het toch mooi zijn.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *